Vysílání Ukrajinského rozhlasu dostupného v Česku prošlo zásadní programovou změnou

13. listopad 2023, aktualizováno

Na pozici Ukrajinského rozhlasu, který je v České republice dostupný celoplošně prostřednictvím pozemního digitálního vysílání DAB+ a DVB-T2, došlo k zásadní programové změně. Na jeho pozici byl po dobu jednoho týdne šířen nikoliv původní okruh UR1, v jehož vysílání dostával významný prostor válečný konflikt s Ruskem, ale kulturní stanice UR3.

Čtěte také

„Po dvacetiměsíční pauze se ukrajinské Radio Kultura, okruh UR3, vrátilo k vysílání v původní programové podobě. V den zahájení ruské totální invaze na Ukrajinu bylo toto vysílání pozastaveno a od června 2022 se vysílalo v omezeně míře. Ke změně došlo v pondělí 6. listopadu letošního roku,“ informoval portál RadioPolska. Po vydání tohoto textu na portálu Digitální rádio bylo během několika hodin vysílání obnoveno v původní podobě.

Vysílání Ukrajinského rozhlasu je možné na našem území naladit pozemně hned dvěma cestami – v celoplošném DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací a v síti ČRo DAB+, kde je z kapacitních důvodů programu vyhrazen omezený datový tok. Po zahájení válečného konfliktu na Ukrajině byla šířena operátorem ČRa celoplošně i ukrajinská stanice 1+1. Vzhledem k výraznému odklonu od původního zaměření však bylo vysílání ukončeno.

AKTUALIZACE 11:50 - Původní text prošel během pondělního poledne aktualizací, protože vysílání Ukrajinského rozhlasu se vrátilo do původní podoby. Stalo se tak několik hodin poté, co byla tato zpráva na webu Digitální rádio publikována.

autor: lukpo
Spustit audio

Související