Polský rozhlas nahradil v DAB+ ukrajinský program vlastním vysíláním

29. listopad 2022

V uplynulých dnech došlo v DAB+ multiplexu polského veřejnoprávního rozhlasu po delší době k programové změně. Vysílatel v této digitální síti ukončil distribuci ukrajinského programu UR-1, které bylo nahrazeno vlastním vysíláním. Nový okruh, který nese označení Polskie Radio dla Ukrainy, už je šířen u našich sousedů díky některým FM vysílačům.

V souvislosti se zařazením Polskieho Radia dla Ukrainy došlo i k drobné úpravě datových toků. Zatímco Ukrajinský rozhlas se svým prvním programem dostával dříve prostor 72 kbps, v případě nově zařazené stanice je to 64 kbps. Pro srovnání, okruh UR-1 je v multiplexu ČRo DAB+ k dispozici z kapacitních důvodů pouze s 16 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. Naše redakce přijímá vysílání Polského rozhlasu z několika vysílačů u hranic.

„Ukrajinská komunita bude nadále dostávat informace o aktuální situaci na Ukrajině a rady, kam se obrátit pro pomoc a jak vyřídit formality. Stanice je dostupná digitálně nejen v Polsku, ale po celém světě,“ píše na svém webu Polský rozhlas s tím, že globální distribucí je míněno šíření prostřednictvím neomezeného on-line streamu. V DAB+ má stanice i vlastní slideshow, tedy doplňkové obrázky. Jedná se o různou variantu loga v ukrajinských barvách.

autor: lukpo
Spustit audio

Související