Vysílatelé v Belgii se mohou poprvé kromě VKV kmitočtů hlásit i o příděly pro DAB+

12. únor 2019

Mediální regulátor chce nabídnout posluchačům co největší programovou rozmanitost. Provozovatelé mají pro své projekty zajistit také reálný finanční plán dalšího fungování.

Francouzský regulátor CSA, pod kterého spadá mediálně také jazyková oblast v Belgii, realizoval další krok ke zvýšení zájmu o pozemní digitální rozhlas. Kromě pokusu získat analogové frekvence v pásmu VKV/FM se nyní mohou vysílatelé pokusit uspět také na poli DAB+. Portál magazínu L’Echo uvádí, že jde o historickou šanci, díky které by se mohli do rozhlasového éteru dostat zcela nové stanice. Nové kmitočty získají subjekty s nejlepší nabídkou. 

Stanice mají nabídnout posluchačům zejména kulturní rozmanitost, hudební složka, finanční rozvaha, zkušenosti v mediální branži nebo originalita a jedinečnost nabízených služeb. „Je nezbytné, aby žadatelé o frekvence předložili důvěryhodný finanční plán, abychom byli schopni zajistit, že tyto projekty budou životaschopné,“ uvedl pro L’Echo Nele Smets z CSA, podle kterého jsou volné kmitočty národním bohatstvím, s nímž je třeba nakládat svědomitě. Veřejnoprávní rozhlas RTBF se této soutěže účastnit nebude, v rámci DAB+ postupuje samostatně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související