Vysoké rozlišení nasazuje na satelitu čím dál tím více vysílatelů

23. leden 2017

Počet programů v HD kvalitě na orbitu trvale přibývá, objevují se i první vlaštovky v podobě Ultra HD/4K.

Vysílání ve vysokém rozlišení, zejména pak na satelitu, už se stalo v rámci placené televize standardem a přesvědčujeme se o tom čím dál tím více. Formát pro placenou televizi je obvyklý pochopitelně nejen u nás, ale i v zahraničí. V České republice můžeme připomenout z významných událostí v tomto směru ukončení šíření kanálů ve standardním rozlišení u ČT, Novy, Primy i Barrandova. Podobně tomu bylo i na Slovensku.

Ze zahraničních hráčů, které je možné sledovat bez problémů díky vysílání z družice i u nás, přešly do HD kvality, respektive formát nasadily, například kanály čínské CGTN (dříve CCTV) a nově s tím koketuje i zpravodajská televize Bloomberg, i když na pro české diváky méně atraktivní pozici 28,2 stupně východně. Expanzi do Evropy rovnou v HD formátu provedla turecká veřejnoprávní televize TRT skrze anglicko-jazyčný program TRT World. V posledních dnech na družici Hotbird spustily ve vysokém rozlišení vysílání hned tři italské programy – RTL 102.5, Radio Freccia a Radio Italia TV. Vše v nekódovaném režimu.

Lze předpokládat, že překlápění stanice do vysokého rozlišení, případně ukončení vysílání ve standardní kvalitě, bude pokračovat i nadále v průběhu letošního roku. Tlak diváků na vysílatele pochopitelně v tomto směru roste spolu s tím, jak domácnosti pořizují televizory s vyšší úhlopříčkou. Technologický krok ale bohužel někteří provozovatelé stále ignorují, a tak se zejména na satelitu můžeme setkat po obrazové stránce skutečně s pestrou škálou programů od brilantního HD rozlišení až po velice nízké datové toky ve standardní kvalitě. Vysílání v Ultra HD formátu je i přes přibývající počet programů zatím stále v minoritě. Pro evropské diváky jde prozatím spíše o nekódované stanice v řádu jednotek.

autor: lukpo
Spustit audio