Zachraňte naše spektrum, vyzývají desítky evropských subjektů. Jsou mezi nimi i České Radiokomunikace

4. červenec 2022

57 asociací a společností působících v odvětví vysílání a kultury z 18 evropských zemí, mezi nimiž nechybí ani České Radiokomunikace, spojilo své síly ve „Výzvě Evropě“, aby vyzvali politickou reprezentaci a regulační orgány pro zachování UHF pásma (470–694 MHz) vysílacím službám a bezdrátovým produkčním zařízením.

O budoucím využití tohoto pásma po roce 2030 se rozhodne na Světové radiokomunikační konferenci 2023 (WRC-23). Jak uvedla Evropská vysílací unie /EBU), v sázce je budoucnost nejrozšířenější televizní infrastruktury v Evropě – 80 milionů nebo 43 % domácností Evropské unie sleduje televizi prostřednictvím digitální pozemní televize. Dále se v tomto pásmu používají i bezdrátové mikrofony nebo ušní komunikátory pro techniky koncertů.

Seznam subjektů podporujících výzvu Call to Europe

„Vysílání potřebuje UHF spektrum pro snadný, levný a tudíž dostupný pozemní televizní přenos. Budoucí vysílací technologie umožní oslovit obyvatelstvo přímo na mobilních zařízeních,“ uvádí EBU v tiskové zprávě. V případě katastrofy nebo krize zajišťuje v Česku bezplatné pozemní vysílání informovanost obyvatelstva o situaci, v případě potřeby i dny a týdny. Vysílání se ukázalo nejlepším distribučním prostředkem i v případě přírodních katastrof.

autor: lukpo
Spustit audio

Související