Němečtí vysílatelé založili alianci za boj o televizní frekvence na světové konferenci WRC-23

8. listopad 2021

Řada německých vysílatelů se nechce smířit s myšlenkou, že po roce 2030 by mělo televizní vysílání přijít o další frekvenční pásmo, konkrétně o kmitočty pod 700 MHz. Při této příležitosti založili alianci, která bude na poli telekomunikací za jejich zájmy bojovat a zároveň ponese jasné stanovisko směrem ke Světové radiokomunikační konferenci 2023.

Do nové aliance patří německá veřejnoprávní televize a rozhlas ARD, skupina Deutschlandradio, telekomunikační operátor Media Broadcast, mediální regulátoři z jednotlivých německých spolkových zemí, iniciativa SOS – Save Our Spectrum (Zachraňte naše spektrum, pozn. red.) nebo privátní vysílatelé sdružení v organizaci Vaunet. Součástí je i Asociace elektrotechnického a digitálního průmyslu ZVEI, která zveřejnila tiskovou zprávu.

„Vysílání je elementární pro svobodu médií a svobodu projevu, živá kultura je pro demokratickou společnost nepostradatelná – to se jasně ukázalo nejen v koronavirové krizi. Média a kulturní sektor se však dostávají pod stále větší tlak, protože jsou zpochybňovány potřebné vysílací frekvence,“ uvádí v oficiálním sdělení Aliance pro vysílání a kulturní frekvence, která se chce s experty bavit o budoucnosti celého pásma v rozsahu od 470 MHz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související