Změna technických parametrů stanice TVP Polonia překvapila klienty O2 TV i T-Mobile TV

2. leden 2020

Místo vysílání polské veřejnoprávní televize čekalo na diváky pouze textové oznámení o změně technických parametrů. Provozovatel stanice chystá i další změny.

Polská veřejnoprávní televize TVP Polonia, jejíž vysílání je určeno pro diváky v zahraničí, změnila ve středu 1. ledna technické parametry. Stanici je možné sledovat od tohoto data pouze na nové frekvenci prostřednictvím družice Hotbird na satelitní pozici 13 stupňů východně. Tato změna se pochopitelně dotknula i klientů českých placených nabídek, které mají tuto zahraniční televizi ve své nabídce. Operátoři musí nastavit vysílání na novou frekvenci. Na původním kmitočtu se nachází pouze informace o změně parametrů.

Textová informace upozorňující na přeladění stanice TVP Polonia

Veřejnoprávní vysílatel již informoval veřejnost o záměru šířit stanici TVP Polonia ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Nutně to ale neznamená dobrou zprávu pro zákazníky tuzemských placených služeb. Operátoři sice mohou přijímat program v HD kvalitě, ale následně ho mohou divákům předávat pouze ve standardním rozlišení. Do formátu HD mají zanedlouho přejít i veřejnoprávní programy španělské rtvé, konkrétně 24 Horas a TVE Internacional. Na satelitu Hotbird se jedná v tuto chvíli prozatím o převod z kvality SD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související