Změny na DAB+ vysílači Ochsenkopf a kanálu 10B přinášejí špatné zprávy

3. červenec 2017

Zatímco dříve pro příjem této digitální sítě postačil na stupnici minimální signál, aby bylo možné stanice poslouchat, nově je nutný přibližně jeho dvojnásobek.

V pátek 30. června došlo ke změně konfigurace DAB+ multiplexu Oberfranken na kanálu 10B, který doposud obsahoval pouze dvě mutace stanice Bayern 1 a Bayern 2 ve verzi Nord. Zařazením nových stanic Kultradio, Absolut Hot a Rock Antenne došlo ke zhoršení příjmu ve vzdálenějších oblastech od vysílače. Potvrzují to jak zkušenosti diskutujících na německém webu Radioforum, tak přímo pozorování redakce webu Digitální rádio v Praze.

Zatímco dříve pro příjem této digitální sítě postačil na stupnici minimální signál, aby bylo možné stanice poslouchat, nově je nutný přibližně jeho dvojnásobek. Při nižším počtu dílků sice dochází k dekódování multiplexu a naladění stanic, ovšem na programových pozicích je ticho. Jednotlivé okruhy nadále hrají i při vyšší chybovosti. Vše ukazuje na to, že operátor multiplexu přistoupil ke změně úrovně jeho zabezpečení. Očekávání, že multiplex by mohl mít po změně konfigurace lepší dosah, se bohužel nenaplnilo. Do digitální sítě je plánováno zařazení dalších stanic. Objeví se zde ještě Radio Euroherz, extra Radio, Radio Mainwelle, Radio Eins, Radio Plassenburg a Radio Bamberg.

autor: lukpo
Spustit audio