Zmizí kanály TV Barrandov z nabídek některých operátorů? „Spouštěčem“ může být výše distribučního poplatku

25. červen 2021

Ve výzvě uvádí Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí (APKT), že nedoporučí svým členům uzavřít distribuční smlouvu s novým prostředníkem. Částku, jež firma IFC Media požaduje, považuje sdružení operátorů za nepřiměřenou. Mezi členy APKT patří například operátoři Nej.cz nebo Elsat.

Významnou distribuční ránu by mohla od některých hráčů na trhu dostat společnost Barrandov Televizní Studio, provozovatel kanálů pod hlavičkou Barrandov. APKT ve výzvě svého představenstva upozorňuje, že nově za tuto mediální skupinu vystupuje společnost IFC Media. Ta však chce podle asociace za distribuci programů částku, která neodpovídá kvalitě daných televizních stanic. V krajním případě nevylučuje ani jejich vyřazení.

Důvody a argumenty APKT

  • Atraktivita obsahu a kvalita nabízených pořadů neustále klesá a programy se stávají nezajímavými i pro starší diváky a stále větší podíl ve vysílacím čase tvoří několikanásobné reprízy.
  • Velkou část vysílacího času kromě standardní televizní reklamy zaujímá teleshopping. V těchto případech bývá velmi časté, že naopak poskytovatel programu platí za jeho distribuci v sítích elektronických komunikací.
  • S ohledem na vyšší věk diváků, kteří jeví alespoň částečný zájem o výše uvedené programy, musí členové APKT provádět převod do starších přenosových formátů (DVB-T či dokonce analog), a to za cenu vlastních investic a provozních nákladů, čímž přispívají k navýšení sledovanosti výše uvedených programů, neboť je mohou sledovat i majitelé starších televizorů bez nutnosti používat set-top box.

Petr Bárta, místopředseda APKT, naší redakci sdělil, že provozovatelé sítí elektronických komunikací byli více jak 14 měsíců ve velmi složité situaci.

„Udržet sítě v plném provozu a často i rozšiřovat přenosové kapacity za velmi složité epidemiologické situace bylo extrémně organizačně i finančně náročné,“ uvedl Bárta a dodal, že firma IFC Media přichází nyní s požadavkem na zpoplatnění kanálů, které jsou v DVB-T2 k dispozici bezplatně a jsou určeny zejména seniorům.

autor: lukpo
Spustit audio

Související