Zpravodajská France 24 HD realizuje postupný přechod na nativní vysoké rozlišení

10. květen 2018

Anglicko-jazyčnou a francouzskou verzi mají v nabídkách i čeští operátoři, žádný z velkých hráčů ale tuto stanici prozatím nenabízí v HD kvalitě.

Zpravodajský kanál France 24 realizuje v těchto měsících postupný přechod svého vysílání do nativního vysokého rozlišení (HD) na satelitní pozici 13 stupňů východně, družice Hotbird, která zároveň slouží také jako distribuční trasa pro operátory. Nejedná se tedy už o pouhý přepočet ze standardní kvality, který byl v době spuštění France 24 HD. Podle pozorování portálu Digitální rádio je tento krok realizován prozatím pouze u anglicko-jazyčné verze.

„France 24 in English“ už vysílá v nativním formátu některé grafické prvky a vybraná studia, u zbytku se jedná stále o uspcale, tedy přepočet ze standardního rozlišení. Divák takové vysílání pozná poměrně rychle na velké obrazovce. Zatímco nativní HD formát je na obrazovce ostrý, u SD kvality tomu tak není a mohou se objevovat také některé chyby viditelné zejména u grafiky. Zajímavostí je, že například na YouTube už jsou obě verze dostupné v Česku, tedy jak anglicko-jazyčná, tak i francouzská, k dispozici v nativním HD formátu.

autor: lukpo
Spustit audio