Zpravodajská televize CNBC spustila na satelitu Astra zkušební vysílání ve vysokém rozlišení

25. únor 2019

Signál amerického kanálu je k dispozici z populární evropské pozice zcela volně, tedy bez nutnosti použití dekódovací karty.

Americká zpravodajská televize CNBC ve své verzi pro evropský trh spustila zkušební vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Koncem minulého týdne se programová pozice 3902 objevila na družici Astra 2E, satelitní pozice 28,2 stupně východně. Stanice se stala součástí multiplex platformy Sky UK, její signál však není kódován, takže je ho možné bez problémů přijímat i na území České republiky a Slovenska. Vysílání je šířeno v takzvaném evropském svazku, na rozdíl od kanálu BBC, ITV a dalších tak není nutná parabola velkých rozměrů.

Vysílání CNBC HD je shodnou verzí zpravodajské televize ve standardním rozlišení, ale přináší vyšší obrazovou kvalitu. Právě označení 3902 ukazuje na zkušební provoz. Jde o standardní krok na pozici 28,2 stupně východně, po kterém většinou vždy následuje překlopení dané televize do řádného vysílání. Vzhledem k tomu, že experiment začal nyní, dá se předpokládat, že CNBC HD by se na satelitu mohlo v řádném provozu objevit již od 1. března. V rámci běžného programového průvodce EPG jsou vysílána data pro aktuální a následující pořad.

Parametry příjmu: Astra 2E (28,2 stupně východně), 12012/V, SR 27500, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, ID 3902, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související