Zpravodajská televize RT by mohla kvůli konfliktu na Ukrajině přijít o licenci, kterou využívá i v Česku

24. únor 2022

Britská vláda vyzvala včera mediálního regulátora Ofcom, aby v souvislosti s děním na Ukrajině věnoval zvýšenou pozornost zpravodajskému kanálu RT, který je známý svým jednostranným pohledem na politickou situaci ve prospěch Ruska. Ministryně kultury Nadine Dorriesová tuto stanici označila doslova za „součást ruské globální desinformační kampaně“.

Čtěte také

„Je nezbytné, aby se Spojené království snažilo omezit schopnost Ruska šířit svou domácí propagandu," citoval Dorriesovou web britské veřejnoprávní televize a rozhlasu BBC. Mediální regulátor již na tuto výzvu bleskově reagoval s tím, že stanici RT věnuje zvýšený dohled. Evropská verze kanálu RT, která působí také v našem regionu, funguje právě na základě britské licence. Dále fungují například verze RT USA, RT France nebo RT DE.

Právě mutace RT DE byla v uplynulých týdnech velkým tématem regulace. Mediální rada pro Berlín a Braniborsko neuznala její srbskou licenci a vysílání tohoto programu tak považuje za nelegální. Důsledkem toho je například skutečnost, že operátoři nemohou tuto stanici zařadit do svých nabídek. RT se toto omezení snažila obejít distribucí prostřednictvím méně atraktivního satelitu, případně ve své vlastní aplikaci, která je taktéž v Česku dostupná. 

„Urychlujeme stížnosti v této oblasti jako naléhavou záležitost a nebudeme váhat podniknout rychlé kroky tam, kde to bude nutné. Jsem přesvědčena, že máme k dispozici celou řadu nástrojů pro vymáhání práva a naše dosavadní výsledky ukazují, že když najdeme porušení našich pravidel, můžeme a učiníme opatření,“ reagovala šéfka Ofcomu Melanie Dawesová. Mluvčí RT aktivitu regulátora označila za pokryteckou a za snahu o ovlivnění nezávislosti.

autor: lukpo
Spustit audio

Související