27. červen bude v Polsku důležitým datem i pro experimentální DVB-T multiplexy

21. červen 2022

Sousední Polsko čeká v pondělí 27. června poslední fáze přechodu na pozemní vysílání DVB-T2, tentokrát však již bez účasti českých diváků. Datum je však důležité pro terestrickou platformu i z dalšího důvodu, a to kvůli osudu experimentálních multiplexů. Jejich vysílání už ztratí po tomto datu prakticky svůj význam.

Hlavním lákadlem v kategorii experimentálního přenosu je nyní zkušební multiplex polské veřejnoprávní televize TVP, jehož platnost byla nakonec prodloužena až do 24. dubna příštího roku. Další je pak podle portálu Wirtualnemedia například síť regionální televize TVS, která je taktéž na našem území zachytitelná. Provozovatel multiplexu již realizoval v uplynulých týdnech jeho přeladění z kanálu 42 na kanál 30.

Operace, která v současné době probíhá v Polsku, je pouze součástí rozsáhlých změn. Dokud nebudou nicméně přiděleny frekvenční zdroje pro multiplexy 5 a 6, zkušební vysílání některých sítí je možné. Polsko mj. konečně plánuje opustit se sítí 8 třetí pásmo a vyhradit ho definitivně pro digitální rozhlas DAB+. Expanzi na poli pozemního vysílání nevylučuje jak zmiňovaná TVS, tak i v Česku dobře známý podnikatel Michal Winnicki (Power TV).

autor: lukpo
Spustit audio

Související