III. pásmo by mělo v Polsku definitivně připadnout pouze digitálnímu rádiu DAB+

6. červen 2022

Pozemní digitální televizní vysílání v Polsku přechází v těchto měsících ze standardu DVB-T na DVB-T2, změna se týká prozatím pouze komerčních sítí. V červnu proběhne čtvrtá a zároveň závěrečná fáze transformace. Přechod však stále ještě nebude dokončen. Z pohledu digitálního rádia DAB+ je zejména očekávaný osud multiplexu 8 ve III. pásmu.

Čtěte také

Multiplex 8 má být se svými kanály transformován do multiplexu 5 a definitivně tak opustit III. pásmo, které má být do budoucna vyhrazeno výhradně potřebám digitálního rozhlasu DAB+. Informaci přinesl v pátek 3. června portál Wirtualnemedia. Polsko je s poskytováním televizního vysílání ve III. pásmu, co se týká okolních států, naprostým unikátem. Dá se připodobnit k tomu, jako když se v Česku pro DAB+ využíval ještě tzv. L-band.

Wirtualnemedia zatím tuto změnu přinesly pouze jako neoficiální, nikdo ze zainteresovaných stran se k ní tedy ještě veřejně nevyjádřil. Polsko podobně jako Česká republika čeká, jakým směrem se digitalizace rádia ubere. V obou zemích je lídrem technologie DAB+ veřejnoprávní rozhlas, vznikají zde však i komerční sítě. Revoluce pozemního vysílání, jak o ní portál hovoří, má zahrnovat i další programové nabídky – multiplexy 1, 5 a 6.

autor: lukpo
Spustit audio

Související