Regionální vysílání polské veřejnoprávní televize přejde do HD postupně ve druhé polovině roku

2. červen 2022, aktualizováno

Polsko dokončí se závěrem tohoto měsíce přechod svých celoplošných sítí na standard DVB-T2/HEVC. Výjimku tvoří pouze veřejnoprávní multiplex, který se Polská televize z důvodu válečného konfliktu nadále rozhodla provozovat prozatím v původní technologii DVB-T. Probíhá příprava na přechod regionálního vysílání do Full HD rozlišení.

Podle informací portálu Wirtualnemedia má být přechod všech regionálních studií na výrobu a vysílání ve Full HD dokončen ve druhé polovině letošního roku. Proces probíhá postupně, nejedná se tedy o akci provedenou střihem. Jako pilotní projekt byl pro pozemní vysílání zvolen okruh TVP3 pro hlavní město Varšava. Jeho program může díky experimentální DVB-T2 síti sledovat okolo 90 procent polské populace z 49 vysílačů.

Experimentální DVB-T2 multiplex obsahuje aktuálně pět programů, kromě TVP3 Warszawa i TVP Dokument, TVP Kobieta, TVP Kultura a TVP Rozrywka. Všechny jsou k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu, formátu Full HD. TVP Rozrywka byla šířena původně s poměrem 960x540p, dříve označovaný Českými Radiokomunikacemi jako qHD, nakonec došlo ale také k překlopení do HD. Na podzim se má v multiplexu objevit i bezplatná stanice TVP 4K.

autor: lukpo
Spustit audio

Související