Americké studio Universal se domluvilo s platformou Amazon Prime

11. červenec 2021

Streamovací služba Prime získá exkluzivní přístup k nově natáčené hrané tvorbě společnosti NBCU, mimo jiné uvede příští rok nový Jurský svět.

Americká mediální společnost NBCUniversal se rozhodla využívat pro online distribuci svého audiovizuálního obsahu videoplatformu Prime internetového giganta Amazon. Ten kromě zmíněné streamovací služby provozuje TV služby na populárním serveru IMDB. Jak uvedl server Digital TV Europe, na základě uzavřené licenční smlouvy získá Amazon práva na tituly natočené v produkci skupiny Universal pro první a nejdůležitěšjí část takzvaného prvního okna, tedy minimálně devět měsíců od kinopremiéry. Hodnota celého obchodu by podle citovaného zdroje mohla přesáhnout částku jedné miliardy dolarů.

Nová spolupráce navazuje na aktuální strategii Universal studií, které se rozhodly uvádět svoji produkci na vlastní streamovací službě Peacock až po uplynutí 120 dní od oficiální premiéry. Natočené filmy se na platformě Peacock objeví až na poslední čtyří měsíce z osmnáctiměsíčního období, po které trvá exkluzivita v rámci onoho prvního okna. Nová pravidla pro uvádění novinkových filmůchce NBCU prosadir od příštího roku, kdy také plánuje ukončit dobíhající spolupráci s HBO.

Během prvních deseti měsíců prvního okna tak budou tituly z produkce Universal uvedené na trh od roku 2022 exkluzivně dostupné pouze na platformách Amazon. Smlouva ale počítá pouze s hranými filmy a nijak neovlivní existující distribuční model animovaných děl studií Ilumination a Dreamworks, které bude i nadále uvádět Netflix.

Z hraných filmů dokončovaných studii Universal se předplatitelé video platforem Amazon mohou těšit třeba na pokračování Jurského světa s podtitulem Nadvláda (Dominion), akční film 355 nebo americký remake původně dánského thrilleru Ambulance. Jak slibuje viceprezident platformy Prime Brad Beale, rozšíření obsahu by nemělo mít vliv na cenu předplatného.

autor: Jan Brychta

Související