Analogové vysílání v FM pásmu by mohlo v Česku pokračovat i po roce 2025

21. duben 2021

V Česku by se mohlo v následujících letech vysílat rozhlasové vysílání nejen digitálně, ale nadále také analogově. Poslaneckou sněmovnou prošel pozměňovací návrh, kterým se mimo jiné mění Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

Komerční rozhlasové stanice mají v současné době udělené analogové licence do 10. října 2025, Český rozhlas je vysílatelem ze zákona.

„Podle schváleného pozměňovacího návrhu zákona platí, že pokud vláda nevydá žádné usnesení o přechodu na DAB+ do 10. října 2022, tak transformační licence nezanikne a zároveň bude platit ještě tři roky po případném dokončení přechodu na digitální vysílání,“ informoval v Monitorovací zprávě Český telekomunikační úřad.

Návrh zákona nyní čeká na projednání v Senátu a následně by ho podepsal prezident republiky Miloš Zeman, pak by vešel v platnost. Analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu má v České republice dlouhou tradici.

Od začátku devadesátých let se u nás využívá tzv. západní norma VKV-CCIR, tedy kmitočtový rozsah 87,5 až 108 MHz. Naopak původní východní normu používá například Rusko nebo Ukrajina, jedná se o frekvence 65,8 až 74 MHz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související