Rozhlasová branže musí vyřešit, co bude s VKV vysíláním v Česku po roce 2025

23. říjen 2018

Ředitel Úseku správy a techniky Českého rozhlasu upozornil, že je zastáncem dalšího pokračování analogového vysílání. DAB+ může nabídnout platformu pro příchod nových hráčů.

Rozhlasový trh v České republice musí vyřešit, co se bude dít s analogovým vysíláním v pásmu VKV po roce 2025. Na konferenci Radiokomunikace 2018 na tuto skutečnost upozornil Karel Zýka, ředitel Úseku správy a techniky Českého rozhlasu. Zýka uvedl, že zatímco veřejnoprávní rozhlas je vysílatelem ze zákona, privátní stanice mohou mít stávající analogové licence udělené pouze do roku 2025, což vyplývá nařízením ze zákona.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v současné době nesmí prodlužovat licence za tento termín. „Pokud by se nic nedělo a tento problém se neřešil, v roce 2025 nastane analogové ticho, takže tento vývoj bude určitě zajímavé sledovat,“ uvedl technický ředitel Karel Zýka, a doplnil: „Myslím si, že případný konec VKV vysílání je závažnějším problémem, než rozšiřování DAB+.“

Šéf správy a techniky Českého rozhlasu patří mezi ty, kteří si myslí, že analogové vysílání v pásmu VKV není potřeba vypínat. „Jsem přesvědčen, že analogové i digitální vysílání může fungovat nadále vedle sebe. DAB+ by měl být rozvíjen na základě tržního prostředí,“ konstatoval Zýka. Vysílání, které se chystá Český rozhlas v následujících letech omezovat, jsou střední a dlouhé vlny. Tento plán už veřejnoprávní médium na odborných platformách dříve avizovalo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související