Aukci kmitočtů pro řádné komerční sítě by mohl ČTÚ vypsat v srpnu

29. červen 2023

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypíše zřejmě v srpnu aukci kmitočtů pro digitální rozhlasové vysílání DAB+. Ve středu o tom informovala ČTK. V pásmu 174 až 230 MHz může vzniknout postupně až 27 regionálních a dvě celoplošné sítě.

Přihlášky budou podle mluvčí úřadu Terezy Meravé moci uchazeči podávat v září a samotná aukce začne v říjnu. Vyvolávací ceny se u přídělů pro celoplošné sítě pohybují okolo milionu korun, u regionálních dosahují desítky až stovky tisíc korun podle počtu obyvatel pokrývaného regionu. V současnosti provozuje celoplošnou digitální rozhlasovou síť v řádném režimu pouze veřejnoprávní Český rozhlas, která pokrývá 96 procent obyvatel v režimu tzv. outdoor příjmu, mimo budovy.

Dále běží časově omezené vysílání v oblastech, kde se podařilo nalézt a mezinárodně zkoordinovat kmitočtový blok. Jedná se o sítě TELEKO DAB+, RTI cz, ČRa DAB+ a COLOR DAB+. Celkem DAB+ v současnosti šíří 70 vysílačů a obsahuje 50 programů. Jednou z výhod digitálního rádia by měla být mimo jiné kapacita multiplexů, na jednom kanálu může vysílat například 16 rozhlasových programů, tzn., že náklady na distribuci signálu jsou nižší a dělí se mezi jednotlivé vysílatele. DAB+ umožňuje i šíření doplňkových služeb.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související