Kmitočty pro komerční DAB+ multiplexy chceme udělit ještě letos, potvrdil ČTÚ

15. červen 2023

Český telekomunikační úřad plánuje i nadále udělit ještě v letošním roce kmitočtové příděly, aby telekomunikační operátoři mohli zahájit provoz řádných komerčních DAB+ multiplexů, jejichž fungování aktuálně funguje na bázi individuálních oprávnění a je tak územně i technologicky omezené. Zájem provozovat tyto multiplexy mají oba klíčoví hráči na trhu. Bloku o digitálním rádiu se věnoval tradičně i letos poslední blok konference Digimedia.

Čtěte také

„K dispozici bude osm vrstev kmitočtů – dvě komerční celoplošné a 27 regionálních sítí,“ zahájil již známou skutečností svou prezentaci Jiří Duchač, ředitel odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu. Duchač zároveň zopakoval, že je cílem ČTÚ zahájit výběrové řízení co nejdříve, aby měl DAB ještě šanci u posluchačů uspět. „Bude to příležitost pro staré i nové provozovatele. Podmínky nemohou zvýhodňovat kteréhokoliv z účastníků,“ upozornil.

A jak to tedy aktuálně s procesem přípravy udělení kmitočtů pro komerční sítě vypadá? „Připomínky pro vypořádání bylo nutné zasílat do konce května a máme na to měsíc. Další harmonogram zatím stanovený nemáme, ale aniž bych chtěl predikovat, tak věřím, že celé řízení proběhne v letošním roce a i v tomto roce se nám povede přidělit kmitočty žadatelům. Aukční část by neměla zabrat velký časový úsek,“ konstatoval šéf odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ.

Čtěte také

Z dosavadního jednání se zainteresovanými subjekty se ukázalo, že DAB+ vysílače bude nutné stavět blízko větších měst, protože posluchači nechtějí přijímat signál na externí antény. „Stávající FM vysílání zůstává nedotčeno. (…) V dlouhodobém horizontu deseti až patnácti let nikdo nedokáže říct, co tu bude, ale v roce 2026 se FM vysílání určitě vypínat nebude,“ uzavřel Jiří Duchač. O osudu kmitočtů, které se nepodaří aukcí udělit, regulátor teprve rozhodne.

Operátoři jako České Radiokomunikace a Digital Broadcasting, respektive Progress Digital, kteří se plánují soutěže o kmitočty zúčastnit a zároveň byly v panelu konference Digimedia o DAB+, potvrdily zájem o provoz celoplošných, případně i regionálních sítí. „Zvažujeme všechny naše možnosti, ale kvůli našim konkurentům nechceme prozrazovat další strategii,“ uvedl Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací a dodal: „Na základě vypořádání připomínek si počkáme na finální podmínky.“

Čtěte také

Procházka zastal ve věci nutnosti rychlého udělení kmitočtů pro komerční DAB+ sítě stejné stanovisko jako Jiří Duchač z ČTÚ. „V oblasti DAB vysílání máme za minutu dvanáct, a pokud se nám nepodaří rozvinout komerční sítě, tak DAB dlouhodobě nebude schopen konkurovat streamingovým platformám,“ varoval Procházka. Podle Jiřího Hrabáka z Asociace provozovatelů soukromého vysílání rozhodnou o případném úspěchu DAB+ tři věci – ekonomika jako taková; peníze, které půjdou do rádia jako mediatypu; a zdali se rádiím podaří zvýšit procenta z reklamy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související