Austrálie zvažuje vedle DAB+ i nasazení DRM, technologie by fungovala pro AM rozsahy

27. duben 2020

Australský regulátor prezentuje DRM jako technologii vhodnou pro přenos digitálního signálu na velkou vzdálenost. Vysílatelům pochopitelně umožňuje rozšířit vysílání o doplňkové služby, které nejsou u distribuce na krátkých, středních nebo dlouhých vlnách obvyklé.

V Austrálii by mohla vedle analogového rozhlasu VKV/FM a digitálního DAB+ fungovat i technologie DRM. Ve svém pravidelném reportu o tom informuje stejnojmenné konsorcium. Digitální rozhlas DRM by posloužil pro šíření signálu v rozsazích AM, tedy na krátkých, středních, případně dlouhých vlnách. DRM je prezentován zejména jako vhodná technologie, která umožní šíření signálu na větší vzdálenosti a může nahradit stávající vysoce výkonné analogové vysílače.

Australský úřad pro komunikaci a média (ACMA) považuje za důležité prozkoumat proveditelnost a vhodnost přidání technologie DRM do distribučního mixu. Tento standard by mohl být vhodný jak pro regionální stanice, tak i pro celostátně působící média. Čipové sady, které umožňují příjem DRM v AM rozsazích jsou již instalovány jako základní výbava pro automobily v Indii, kde je potenciál této technologie obrovský. Díky DRM je prakticky možné šířit signál digitálně i v pásmu FM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související