Balkánská Černá Hora testuje možnosti digitálního rádia DAB+

14. říjen 2021

O možnosti vysílání digitálního rozhlasu DAB+ se zajímá další balkánská země. Zatímco v Severní Makedonii byly testy této technologie opět přerušeny, nový signál se objevil v dalším státě bývalé Jugoslávie, a to Černé Hoře.

Testy digitálního rozhlasu DAB+ probíhají v Černé Hoře již několik měsíců, konkrétně od března letošního roku. Důkazem, že toto vysílání ale probíhá z evropského pohledu doslova v utajení, je i absence jakéhokoliv reportu organizace WorldDAB na jejím webu. Zde poslední zpráva hovoří o říjnu 2018, kdy se země zajímala o možnosti zahájení samotného vysílání. Na nové testy v Černé Hoře upozornil německý portál Satellifax.

Technické parametry multiplexu nejsou k dispozici ani v online databázi na webu Wohnort.org. Známá je tedy v tuto chvíli skutečnost, že digitální síť RDC by měla obsahovat pouze dvě rozhlasové stanice, a to Radio 98 orientované na mladou generaci a Radio Crne Gore, které je součástí instituce Radio Televizija Crne Gore. Jedná se tedy o veřejnoprávní okruhy. Experimentální multiplex pokrývá města Podgorica, Danilovgrad a jejich okolí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související