Bavorsko se pustilo do podpory digitálního rozhlasu už před 25 lety

23. červen 2023

Dlouhodobě podporovat rozvoj digitálního rozhlasového vysílání DAB se rozhodla německá sousední spolková země Bavorsko už před 25 lety, v roce 1998. Za tímto účelem byla založena platforma Bayern Digital Radio, kterou tvoří nejen Bavorský rozhlas, ale také telekomunikační společnost Media Broadcast a die Bayerische Medien Technik.

Hlavním smyslem podnikání společnosti Bayern Digital Radio (BDR) je rychlé a efektivní rozšiřování vysílacích sítí pro DAB+ v sousedním Bavorsku. BDR v současnosti provozuje vysílací sítě v Mnichově (kanál 11C), Norimberku (10C), Augsburgu (9C), Ingolstadtu (6A), Allgäu-Donau-Iller (8B) a Oberland-Südostoberbayern (7A) a dosahuje tak velkého podílu rozhlasových posluchačů v Bavorsku. Firma k tomuto účelu v současnosti využívá 29 vysílacích lokalit.

Od roku 2021 je možné všechny veřejnoprávní a privátní rozhlasové FM stanice v Bavorsku naladit také prostřednictvím DAB+, přičemž prostřednictvím sítí BDR je šířeno 65 soukromých stanic. Pro ostatní privátní programy si BDR po konzultaci s mediálním regulátorem pronajala datové kapacity v sítích Bavorského rozhlasu. BDR se také od samého počátku zabývá dalším rozvojem digitálního rádia. Stojí i za provozem testovací sítě na kanálu 10D, která je takéž zachytitelná na území Čech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související