Bavorský rozhlas oficiálně potvrdil plánované spuštění vysílače Oberfrauenwald u českých hranic

24. květen 2023

Ve druhé polovině letošního roku bude spuštěn v sousedním Bavorsku nový DAB+ vysílač Oberfrauenwald, který bude šířit signál multiplexů Bayern a Niederbayern. Neoficiální informace ze začátku letošního roku na základě koordinace prostřednictvím Německé síťové agentury, potvrdil v úterý veřejnoprávní vysílatel BR.

Kromě Oberfrauenwaldu je v plánu spuštění dalších čtyřech vysílačů v různých koutech Bavorska, a to dále v regionech Dolní Franky (Obernburg am Main), Švábsko (Balderschwang), Horní Falc (Weigendorf) a Horní Franky (Ebermannstadt). Oberfrauenwald, který se nachází v regionu Dolní Bavorsko, přinese v některých oblastech Čech naprosto zásadní zlepšení pokrytí signálem DAB+ multiplexů Bayern (kanál 11D) a Niederbayern (kanál 7D). Neoficiálně je udávaný výkon 6,3 kW.

Bavorský rozhlas provozuje šest různých regionálních sítí pro vysílání DAB+ v Bavorsku a také celostátní síť vysílačů, která se v současnosti skládá z 83 lokalit. 95,8 procent obyvatel Bavorska již může přijímat DAB+ uvnitř budov (uvnitř) prostřednictvím těchto sítí. Mobilní příjem, v autě a mimo budovy, je na hodnotě 99,2 procent obyvatel. Bavorské dálnice jsou pokryté kompletně. Pokud by skutečně vysílač fungoval s plným zkoordinovaným výkonem, jeho přínos pro Čechy by byl klíčový.

autor: lukpo
Spustit audio

Související