Bavorsko ukončí kompletně provoz prvního FM vysílače, nahradí ho DAB+

20. duben 2021

30. června bude v sousedním Bavorsku ukončeno analogové rozhlasové vysílání v pásmu VKV/FM v lokalitě Mittenwald. Dotkne se to signálu pěti veřejnoprávních a dvou komerčních stanic. Posluchači si je mohou už v současné době naladit díky digitálnímu rádiu DAB+.

Veřejnoprávní i soukromé rozhlasové stanice bude možné od čtvrtka 1. července přijímat z bavorského vysílače Mittenwald pouze v digitální podobě. Analogový signál stanic Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3, BR Klassik, B5 aktuell, Antenne Bayern a Radio Oberland bude vypnut. V samotné obci a okolí by se to mělo dotknout přibližně 7500 obyvatel.

Mittenwald bude vůbec prvním německým vysílačem, kde bude analogový signál přerušen úplně. Pionýrem v tomto směru je sice již rozhlasový dům Deutschlandradio, ale ten vypínal vždy pouze signál svých stanic, nikdy nedošlo k vypnutí FM vysílání na dané kótě kompletně. Jako důvod k tomuto kroku uvádí bavorský regulátor BLM ekonomickou stránku.

„Rostoucí tržní úspěch DAB+ ukazuje, že cesta, kterou jsme si vybrali v Bavorsku, byla a je cílová. DAB+ se etabloval na trhu a je nepostradatelný. V příštích několika letech dosáhneme vyrovnaného stavu mezi DAB+ a FM, pokud jde o vybavenost a využití,“ konstatoval Siegfried Schneider, prezident bavorského mediálního regulátora BLM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související