Bavorský DAB+ multiplex Oberbayern Süd plánuje rozšíření na rakouské území

15. listopad 2022

Společnost Bayern Digital Radio požádala v uplynulých měsících o rozšíření svého DAB+ multiplexu Oberbayern Süd, dříve Voralpenland, na vysílač Inntal Ebbs. Zajímavostí je, že tato kóta se již nenachází na německém, ale rakouském území. Bude tedy sloužit k pokrytí problematických oblastí na jihu Bavorska.

O plánovém spuštění vysílače informoval koncem října portál Satellifax s tím, že společnost BDR pro jeho přípravu získala souhlas k instalaci anténního systému. V online databázi portálu ukwtv.de se v souvislosti s tímto plánovaným vysílačem objevil termín 2023 jako rok, kdy by měl být uveden do provozu. Prozatím neoficiální informace uvádí, že vysílač by měl mít ve vertikální polarizaci maximální vyzářený výkon 10 kW.

Rozhlasová síť Oberbayern Süd je zachytitelná také na území Čech, reálný příjem je ovšem problematický. V řadě lokalit dochází ke kolizi s multiplexem RTI cz, zejména díky vysílači Kašperské Hory – Javorník, a dále pak i sítí Českých Radiokomunikací z pražského Žižkova. Všechny tyto programové nabídky fungují na kanálu 7A. V současné době je v provozu jedenáct vysílačů této sítě, ve čtyřech lokalitách je využit výkon 10 kW.

autor: lukpo
Spustit audio

Související