Bavorský rozhlas spustil nedaleko českých hranic vysílač Geigant s výkonem 6,3 kW

16. únor 2024

V současné době je v provozu 87 vysílačů DAB+ multiplexu Bayern, z nichž některé částečně zásobují signálem i území Čech. Právě nedaleko našich hranic spustil Bavorský rozhlas nový vysílač Geigant. Jeho úkolem je zásobovat oblasti Waldmünchen, Schönthal a Rötz. Spuštěna byla i nová kóta Ebermannstadt. Ta zásobuje regiony Forchheim, Kirchehrenbach, Leutenbach, Pretzfeld a Weilersbach.

Čtěte také

Více než 96,4 procent obyvatel Bavorska má zajištěný bezproblémový indoor příjem multiplexu Bayern. Mobilní zásah, tedy při jízdě automobilem a venku, je pro tuto síť 99,4 procenta. Příjem DAB+ je možný všude na dálnicích v Bavorsku, pokryty jsou tedy ze sta procent. Nový vysílač Geigant šíří v případě obou DAB+ multiplexů – Bayern (kanál 11D) a Oberpfalz (kanál 6C) – výkonem 6,3 kW ve vertikální polarizaci. K jejich spuštění došlo 28. ledna.

Rozhlasová síť Bayern nabízí primárně vysílání celoplošných stanic Bavorského rozhlasu. K dispozici jsou okruhy Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3, BR Klassik, BR24, BR24 Live, BR Schlager, Puls a BR Heimat. Programovou nabídku této sítě uzavírá privátní Antenne Bayern, která tímto způsobem řeší absenci zemské sítě pro komerční rádia. V regionálním multiplex Oberpfalz jsou mj. šířena rádia Rock Antenne, egoFM, Arabella Bayern, Radio Teddy a řada tamních stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související