Očekávaný DAB+ vysílač Oberfrauenwald v provozu, Bavorský rozhlas ho zatím oficiálně nepotvrdil

5. leden 2024

V neděli 7. ledna to bude měsíc od chvíle, kdy Bavorský rozhlas uvedl do provozu dlouho očekávaný DAB+ vysílač Oberfrauenwald, který zlepší pokrytí nejen v tamní části Šumavy, ale například i v okolí Lipenské přehrady. Jeho spuštění však veřejnoprávní instituce doposud nepotvrdila oficiálně.

Čtěte také

Online databáze na portálu ukwtv.de uvádí jako termín spuštění 7. prosince 2023. Vysílač Oberfrauenwald šíří signál dvou DAB+ multiplexů, celostátního Bayern na kanálu 11D a regionálního Niederbayern na kanálu 7D. Redakce portálu Digitální rádio již v průběhu prosince 2023 registrovala výskyt vysílače také v Praze, a to na antény Kathrein AV12 pro III. pásmo. Signál se pravidelně v softwaru QIRX detekuje i za standardních podmínek.

Vysílač je v provozu sice již měsíc, Bavorský rozhlas ale ještě jeho spuštění oficiálně nekomunikoval. Portál Digitální rádio o spuštění Oberfraunwaldu informoval konkrétněji poprvé v květnu loňského roku, kdy jeho plánovanou přípravu oznámil právě veřejnoprávní vysílatel. O plánovaném dokončení kolaudace pak Bavorský rozhlas informoval naši redakci koncem října. Poslední oficiálně spuštěnou DAB+ kótou BR v loňském roce byl 22. listopadu Weigendorf.

autor: lukpo
Spustit audio

Související