Bavorský rozhlas chystá další zásadní DAB+ vysílač blízko našich hranic

19. leden 2023

V horizontu několika měsíců plánuje spustit Bavorský rozhlas vysílač Oberfrauenwald u Waldkirchenu. Nová kóta pro DAB+ nabídne multiplexy Bayern a Niederbayern s výrazným zásahem na naše území. Výkon vysílače má být 6,3 kW.

„Vysílač výrazně promluví do pokrytí jižních a místy i středních Čech, zachytitelný by mohl být i v Praze a dál,“ komentoval v uzavřené facebookové skupině pro lovce vzdálených signálů anténář a koordinátor projektu COLOR DAB+ Jakub Melín. Zásadní je zejména samotný výkon plánovaného vysílače, který bude 6,3 kW, což vybočuje i z běžně dokrývaných lokalit mezi jedním až dvěma kilowatty.

Na plánovaný vysílač Oberfrauenwald upozornil na základě mezinárodní koordinace začátkem letošního roku portál Satellifax. Nová kóta se plánuje kvůli členitému terénu Bavorského lesa, tedy tamní strany Šumavy. Je zde již k dispozici několik vysílačů, jako je například Hoher Bogen nebo Brotjacklriegel, pokrytí ale stále není uspokojivé. Konečný výkon Oberfrauenwaldu nakonec může být nižší, než je zkoordinovaná hodnota.

autor: lukpo
Spustit audio

Související