Bavorský rozhlas spustil východně od Norimberku nový DAB+ vysílač

11. prosinec 2023

22. listopadu byl uveden do provozu nový pětikilowattový DAB+ vysílač Weigendorf, který slouží pro šíření programů Bavorského rozhlasu. Zájemci by ho našli východně od Norimberku, směrem k českým hranicím. Vzhledem k tomu, že vysílač šíří i signál multiplexu Oberpfalz, k dispozici jsou i komerční rádia. Použita je tradičně vertikální polarizace.

Čtěte také

Kromě lepší kvality zvuku nabízí DAB+ vysílání i výrazně větší rozmanitost programů než FM. K dipsozici je rozhlasová vlna folku a dechovky BR Heimat, šlágr radio BR Schlager nebo okruh BR pro mladé s názvem Puls. Bavorský veřejnoprávní vysílatel i v případě nově spuštěné kóty slibuje výbornou zvukovou kvalitu. K dispozici jsou také kanály BR24live a BR Verkehr. Populární a známé rozhlasové vlny Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3, BR-Klassik a BR24 jsou samozřejmostí.

Programy Bavorského rozhlasu a komerčních stanic lze velmi snadno najít pomocí automatického vyhledávání. Celobavorská nabídka Bayern je šířena z vysílače Weigendorf na kanálu 11D, regionální programy pak v multiplexu Oberpfalz na kanálu 6C. V celém Bavorsku se síť vysílačů na kanálu 11D zprovozněním nové lokality rozšiřuje na aktuálně 85 míst. To znamená, že 96,3 procenta lidí v Bavorsku má zajištění příjem uvnitř budov (tzv. indoor). Mobilní, tedy v autě a exteriéru, se dostal na úroveň 99,3 procenta. Hlavní silniční tahy jsou pokryty kompletně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související