Belgické Flandry vsadily v DAB+ na žánrové stanice, multiplex Vlaanderen se rozdělil na dvě části

21. leden 2021

Region Vlaanderen, jak se Flandry v holandštině označují, nabízí pestrou programovou nabídku původních analogových i nových digitálních stanic na platformě DAB+. Výhradně touto cestou přijímá signál rádia 17 procent populace.

Belgické Flandry mají svůj recept na úspěch digitálního rádia DAB+. Je to nejen přítomnost stávajících analogových vysílatelů na této platformě, ale i start řady žánrových stanic. K tomu přispělo nedávné rozdělení privátního multiplexu Vlaanderen na dvě části – DAB+ Vlaanderen1 a DAB+ Vlaanderen2. Vysílatelé si tak mohou vybrat lepší cílení na posluchače například prostřednictvím regionální reklamy. Koncem roku 2020 proběhla v Belgii akce Den digitálního rozhlasu, která upozorňovala na přítomnost tematických stanic a kvalitní zvuk.

Hlavní kanály jsou šířeny většinou s datovým tokem 96 kbps, případně 88 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. V nabídce Vlaanderen1 je k dispozici i francouzsko-jazyčné rádio Nostalgie, které nedávno spustilo i svou německou verzi. Ta je majitelům DAB+ přijímačů k dispozici v celoplošném multiplexu Antenne DE. V současné době tvoří digitální platformy 38 % celkového objemu poslechu rádia. V meziročním srovnání jde o 12% nárůst. Z celkového objemu poslechu tamních rozhlasových stanic připadá na DAB+ 17 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související