Belgický regulátor rozdělil mezi rádia desítky oprávnění pro místní sítě DAB+ i kombinované pokrytí

16. srpen 2019

O připravovaných krocích CSA informoval samotný regulátor začátkem letošního roku a zájem jednotlivých vysílatelů opravdu nebyl zanedbatelný.

Belgický regulátor CSA učinil důležitý krok k pestřejší rozhlasové krajině. Vůbec poprvé se provozovatelé dostali nejen k analogovým kmitočtům v pásmu VKV/FM, ale mohli žádat i o kombinované pokrytí s digitálním rádiem DAB+. Ve druhé polovině července bylo schváleno fungování celkem čtyřem novým komunitním sítím, které mohou využít nezávislá a nízkonákladová rádia. V součtu rozhlasových stanic jedná o pětasedmdesát oprávnění.

O připravovaných krocích CSA informoval samotný regulátor začátkem letošního roku a zájem jednotlivých vysílatelů opravdu nebyl zanedbatelný. Kromě komunitních a nízkonákladových rádií, která viděla možnost oslovit širší publikum, se hlásily i další stanice. Regulátor udělil povolení i pro čtyři sítě v jednotlivých regionech (provinční multiplexy) kombinující vysílání VKV/FM a DAB+. Digitální rozhlas bude možné přijímat díky tomu i z nových vysílačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související