Berlínský a braniborský multiplex na kanálu 12D nově z dalších dvou vysílačů

20. říjen 2021

Telekomunikační společnost Media Broadcast uvedla začátkem září do provozu další dva vysílače berlínsko-braniborského DAB+ multiplexu na kanálu 12D. Jedná se konkrétně o kóty Berlin/Schäferberg a Cottbus/Hufelandstrasse.

Po zprovoznění dvou nových vysílačů šíří multiplex na kanálu 12D celkem pět stanovišť. V rozhlasové síti je k dispozici třináct programů různých žánrů a zaměření. Schäferberg slouží zejména pro pokrytí tzv. Postupimské oblasti. Zde sice zajišťoval signál vysílač Alexanderplatz, ovšem v některých místech byl signál problematický. Zároveň se zlepšuje i samotné pokrytí v Berlíně uvnitř budov. Oba městské vysílače mají vertikální polarizaci.

Společnost Media Broadcast uvedla, že z podobného důvodu jako v Berlíně byl uveden do provozu i nový vysílač v Cottbusu. Kromě Calau zde nově funguje i městská kóta Hufelandstrasse. Tento vysílač se nachází přímo nedaleko centra města a je tak zajištěn bezproblémový příjem také uvnitř budov a při jízdě automobilem, respektive tzv. outdoor. Právě vysílač Cottbus/Calau zajišťuje významný přesah signálu také na naše území.

autor: lukpo
Spustit audio

Související