Borský Mikuláš plánuje navýšení výkonu DAB+ na 5 kW, RTVS chce spustit další vysílače

9. červen 2023

Technický ředitel RTVS Roman Skřívánek promluvil ve středečním vydání pořadu Kontakty na Rádiu Slovensko o plánech veřejnoprávního vysílatel s technologií DAB+. Ještě v letošním roce má dojít k navýšení výkonu signálu v Borském Mikuláši ze stávajících 2,5 na 5 kW, zvažuje se spuštění dalších lokalit. Primárním cílem má být pokrytí dálničního úseku z Bratislavy do Košic.

Čtěte také

V současné době provozuje Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) DAB+ vysílače v Bratislavě, Borském Mikuláši, Trenčíně, Nitře, Žilině, Banské Bystrici, Rimavské Sobotě a dvě kóty v okolí Košic, konkrétně Heringeš (pro město) a Dubník (pro východní Slovensko). „S naším partnerem, společností Towercom, máme i další plány,“ potvrdil Skřivánek. Stávající konfigurace DAB+ vysílačů má zajistit RTVS pokrytí populace lehce přes 60 %.

„Intenzivně jednáme o zvýšení výkonu vysílače Žilina - Krížava a spuštění dalších dvou vysílačů Ružomberok – Úložisko a Poprad – Hranovnica,“ přiblížil plány technický ředitel RTVS Roman Skřivánek. Vzhledem k tomu, že veřejnoprávní vysílatel není schopen v tuto chvíli změřit popularitu poslechu digitálního rádia, při dalším pokrývání se chce zaměřit na dálniční úsek mezi Bratislavou a Košicemi. „Díky tomu bychom se chtěli dostat lehce přes 65 % pokrytí obyvatelstva,“ dodal.

Čtěte také

RTVS však musí uvažovat ekonomicky a spouštění dalších vysílačů pak v terénu, jaký má Slovensko, přináší už pouze minimum užitku. „Bohužel už tu atakujeme hranici, kdy poměr cena za vysílač a přírustek obyvatelstva, kterým dokážeme zdůvodnit zapnutí vysílače, nám už velmi dramaticky klesá pod hranici jednoho procenta. Se zapnutím každého dalšího vysílače stoupá cena v přepočtu na možné další příjemce signálu,“ zdůvodnil Roman Skřivánek. Posluchače pak odkazuje na web cisteradio.sk.

Vzhledem k tomu, v jaké je Slovensko situaci, nedá se předpokládat, že by země v horizontu několika let byla schopna přejít z analogového FM vysílání na výhradně digitální signál včetně DAB+. „Jde jen o to, jakým způsobem se nastaví různé legislativní a motivační možnosti a kritéria, aby chuť vysílatelů byla motivovaná přejít do digitálu a na konci dne vypnuli analog. Norsko vypnulo analog už v roce 2017, a pokud si dobře vzpomínám, trvalo jim to někdy od roku 1995, čili 22 let,“ uzavřel Skřivánek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související