Nový šéf Rozhlasu a televize Slovenska Luboš Machaj počítá s rozvojem DAB+, kritizuje podobu zpravodajské televize RTVS 24

4. červenec 2022

Ve čtvrtek 30. června byl novým generálním ředitelem Rozhlasu a televize Slovenska zvolen Luboš Machaj. Ten ve svém kandidátském projektu prezentuje i rozvoj na poli digitálního rádia DAB+. Přechod na tuto technologii ze stávajícího FM vysílání by měl být postupný a lze ho očekávat až po roce 2030. Spuštění zpravodajského kanálu RTVS 24 přišlo podle jeho slov pozdě a jeho stávající podoba je nedostatečná.

Čtěte také

Rozhlas a televize Slovenska by podle Máchaje měl investovat do rozvoje digitálního vysílání DAB+. Předpokládanou migraci posluchačů lze očekávat až v letech 2030 až 2035, nicméně už nyní by se mělo veřejnoprávní médium touto technologií významně zabývat. „Jde o proces, při kterém je třeba zajistit, aby se mezi posluchači rozšířilo používání DAB+,“ konstatuje Luboš Machaj s tím, že je třeba zajistit, aby RTVS neztratil posluchače.

„Bez dosažení dostatečné penetrace přijímačů DAB+, nebo při náhlém přechodu, ztratí rozhlas posluchače. Soukromí vysílatelé se z tohoto důvodu do takového projektu nepustí. Zkušenosti z Norska jsou signifikantní – po přechodu na DAB+ navzdory výrazné státní podpoře klesla poslechovost rádií o přibližně 30%,“ konstatuje generální ředitel RTVS, který DAB+ označuje za nejmodernější digitální systém, na Slovensku však stále experimentálně.

Luboš Machaj také pochybuje nad současnou podobou zpravodajského kanálu RTVS 24, vzápětí navíc dodává, že jeho spuštění v letošním roce přišlo pozdě. „Toto rozhodnutí by bylo jistě správné, kdyby přišlo před několika lety. I po jeho pozdějším spuštění, po fiasku s neschopností pokrýt ruskou invazi, se ukázalo, že zpravodajské vysílání je personální i technologicky nedostatečně zajištěno. Šlo, a stále jde, spíše o reprízové (…) vysílání.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související