Britská BBC oslaví koncem letošního roku sté výročí, na našem trhu jí zastupuje několik značek

5. leden 2022

Letos v listopadu to bude přesně sto let od chvíle, kdy bylo zahájeno vysílání britského veřejnoprávního rozhlasu BBC, ke kterému se o několik desítek let přidala i televize. Významné jubileum se bude promítat do vysílání všech programů v průběhu celého roku.

Britský veřejnoprávní rozhlas zahájil řádné vysílání díky londýnské stanici 2LO v listopadu 1922. Stalo se tak po několika více či méně zdařilých experimentech. Vysílání trvalo zpočátku pouze několik hodin denně, postupně se však podařilo pokrýt signálem území celé Velké Británie. Kompletní historii BBC monitoruje instituce detailně na svém speciálním webu. V tehdejším Československu začalo pravidelné vysílání o pouhý rok později.

„Naše sté výročí bude obrovskou lahůdkou pro posluchače a diváky všech věkových kategorií od masivních sportovních událostí, komedií, zábavy, dramatu, umění a hudby až po dokumenty hodnotící všechny aspekty historie BBC. Projekt „BBC 100“ oslaví a zamyslí se nad jedinečnou rolí, kterou BBC hraje v životech diváků po celém Spojeném království jako naše velmi ceněná národní vysílací stanice od svého vzniku až po současnost,“ uvedla Charlotte Moorová, obsahová ředitelka BBC.

Značka BBC se díky některým, zejména svým mezinárodním projektům dobře etablovala i na území České republiky. Vysílání BBC World Service lze naladit každý všední den mezi osmnáctou a šestou hodinou na vlnách privátního Rádia Z, o víkendech pak od 19:00 do 7:00. Díky několikaleté exkluzivní dohodě je možné v nabídce T-Mobile TV sledovat lokalizovanou verzi kanálu BBC Earth. Příjem televizních okruhů BBC ze satelitu Astra není možný s parabolami běžných rozměrů, a to díky vyzařování signálu na britské ostrovy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související