Digitální rádio DAB je podle britské BBC energeticky nejméně náročnou platformou

10. listopad 2020

Na straně koncesionářů britské BBC je nejnáročnější platformou pozemní televizní vysílání, na opačném konci spektra je DAB. Technologii je tak možné z pohledu ekologie označit za „zelené rádio“. DAB+ mimo jiné řeší nedostatek analogových frekvencí v FM pásmu.

Digitální rozhlasové vysílání DAB je podle britské BBC energeticky nejméně náročnou platformou. Vyplývá to ze zprávy, kterou veřejnoprávní instituce zveřejnila na svém webu. V případě BBC hraje roli to, že funguje jak jako poskytovatel televizního, tak i rozhlasového vysílání. Zcela logicky tak pro ni byl v roce 2018 energeticky nejnáročnější na straně koncesionářů provoz TV přijímačů. Jejich spotřeba na hodinu byla 80,6 Wh, DAB měl pouze 9,3 Wh. Celková spotřeba energie těchto zařízení za hodinu byla v roce 2018 325 GWh.

Nový report britské veřejnoprávní instituce pochopitelně nezůstal v Evropě bez povšimnutí. Zprávy si všimla například i organizace Digitalradio Deutschland v sousedním Německu, která DAB+ označila zcela logicky za „zelené rádio“, čímž je myšleno vztah technologie k přírodě a ekologii obecně. Největší teoretickou úsporou by tak bylo vedle DAB zachování IP distribuce a naopak ukončení šíření signálu na platformách AM, FM a DVB-T/T2. DAB+ je bezplatný standard pro rozhlasové vysílání, který mj. řeší nedostatek analogových frekvencí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související