Britská vláda usnadní komunitním rádiím vstup do lokálních DAB+ multiplexů

5. listopad 2018

Úpravou legislativy bude možné vyhradit volnou kapacitu malým vysílatelům v sítích s menším zásahem populace. Novinka má vejít v platnost v průběhu roku 2019.

Malé rozhlasové stanice a komunitní rádia, která za sebou nemají silného investora, budou mít ve Velké Británii usnadněn vstup do pozemního digitálního vysílání DAB. Tamní vláda na svém webu informovala, že zreviduje směrnici, která šíření těchto stanic umožňuje a původně pochází již z devadesátých let 20. století. Nový legislativní rámec umožní regulátorovi Ofcom v lokálních sítích automaticky rezervovat kapacitu právě pro stanice tohoto typu. V Británii doposud na bázi zkušebního vysílání fungovalo v této podobě přibližně 160 rozhlasových programů.

„Vítáme rozhodnutí podporující budoucí rozvoj multiplexů DAB s malým dosahem. Je to dobrá zpráva pro rozhlas i všechny jeho posluchače, protože možnost rozšíření malých vysílatelů prostřednictvím DAB dává posluchačům pestřejší nabídku těchto programů a zároveň vysílatelům zajišťuje budoucnost na silné digitální platformě,“ uvedl Ford Ennals, generální ředitel Digital Radio UK, který věří, že dosavadní výsledky poslechovosti na platformě DAB přesvědčí i další stanice, aby se rozhodly zúčastnit digitální rozhlasové revoluce.

autor: lukpo
Spustit audio

Související