Brněnské studio České televize oslaví šedesáté výročí, Kavčí hory ho připomenou speciálním vysíláním

23. červen 2021

Brněnské studio České televize slaví 60 let existence, první pořad z Brna ohlásila znělka 6. července 1961. Živě vysílané pásmo Sedmikrásky nad Brnem tehdy sklidilo úspěch. Na náměstí Svobody najdou lidé již od 14. června fotografickou výstavu, poslední červnový víkend se pak oslavy výrazně promítnou v programu jednotlivých kanálů ČT.

„Brněnské studio dnes patří k pilířům televize veřejné služby, která vyrábí žánrové různorodé pořady pro všech sedm stanic České televize,“ uvedl na dnešním zasedání Rady ČT generální ředitel veřejnoprávního média Petr Dvořák. Seznam pořadů, které odvysílají Kavčí hory k 60. výročí brněnského studia, si mohou diváci vyfiltrovat na webu České televize.

Nyní má studio v archivu desítky tisíc pořadu, dlouhodobě vysílá třeba Dobré ráno, vědomostní soutěž AZ-kvíz nebo pořady s náboženskou tematikou.

„V naší produkci aktuálně vzniká letošní vánoční pohádka České televize, diváci se mohou těšit na cyklus o technických památkách, točíme pokračování úspěšných cyklů Krotitelé dluhů, Putování s párou či Magických hlubin," uvedl ředitel Televizního studia Brno Jan Souček. Zmínil také připravovaný dobrodružný seriál pro děti o přírodovědci Johanu Gregoru Mendelovi.

Čtěte také

Desítky hodin vysílání měsíčně má na svém kontě redakce zpravodajství, která zajišťuje nejen regionální vysílání, ale přispívá i do celostátních pořadů na ČT1 a ČT24. Podobně je na tom redakce sportu. Výstavu na náměstí Svobody tvoří fotky z pořadů i ze zákulisí. Při zahájení výstavy převzala skupina dlouholetých zaměstnanců od ředitele Součka pamětní listy.

Vysílání z Brna začalo v době, kdy prudce stoupal počet majitelů televizních přijímačů, a úměrně s tím i poptávka po programové nabídce. Pořadů rychle přibývalo, zpočátku zejména zpravodajských, zábavních a sportovních. Na obrazovkách se pravidelně objevovaly vstupy z brněnského výstaviště nebo příspěvky se zemědělskou tematikou. Novinkou v televizním vysílání byly pořady pro nejmenší diváky.

Pod vedením dramaturgyně Věry Mikuláškové vznikla v Brně první televizní redakce pro děti. Od svých počátků sídlilo brněnské studio v prostorách paláce Typos v centru Brna. Podle pamětníků to mělo být dočasné sídlo, než si televize postaví vlastní budovu. Nový areál v Líšni ale televize získala až před pěti lety.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související