Část obyvatel Liberecka přišla o signál multiplexu RTI cz, jeho příjem ale nebyl garantovaný

5. červen 2023

Přeladění multiplexu TELEKO DAB na kanál 5A, které proběhlo na Liberecku ve čtvrtek 1. června, přineslo pro část majitelů digitálních rádií nepříjemný efekt. Někteří z nich přišli o signál sítě RTI cz, kterou mohli v dané oblasti přijímat z Prahy. Operátor již však danou oblast nepokrýval garantovaným signálem, takže šlo prakticky o poslech na úrovni dálkového příjmu.

„Multiplex RTI cz konkrétně v mé lokalitě chodil velmi dobře na pražské frekvenci 5A. Nyní je kanál silně zarušen nebo spíše zlikvidován. Co mi ale vadí nejvíce, že přijdu o poslech Rádia 1.Jednoduše řečeno, spuštění německého vysilače Löbau na 5D nepřímo znemožnilo příjem českého muxu RTI 5A,“ postězoval si ve facebookové skupině Digitální rádio DAB+ posluchač z Jablonného v Podještědí. Multiplex Antenne DE je v provozu na kanálu 5D od čtvrtka 1. června.

Na kanálu 5A bude v případě multiplexu TELEKO DAB fungovat pouze vysílač Liberec – Proseč, přeladění signálu z východočeské kóty Černá hora se v blízké době nechystá. Tuto skutečnost potvrdil opět na Facebooku přímo operátor. „Černá hora se přelaďovat nebude. To by si v Praze 5A ani nevrzlo,“ konstatoval za Teleko digital Tomáš Řapek. Kromě Strahova vysílá operátor RTI cz na stejném kanálu také pro Berounsko, Příbramsko a Karlovarsko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související