Kolizi vysílačů na Liberecku vyřešilo přeladění multiplexu TELEKO DAB

2. červen 2023

Ve středu 31. května došlo na Liberecku ke kolizi DAB+ multiplexů z Německa a České republiky. Důvodem bylo spuštění sítě Antenne Deutschland z vysílače Löbau – Schafberg, který začal okamžitě rušit signál z kóty Liberec – Vratislavice. Ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem byl operátorovi Teleko digital přidělen nový kanál 5A.

„Oznamujeme změnu kanálu DAB vysílače Liberec - Proseč. Týká se pouze programů ČRo Sever a Hradec Králové v lokalitě Liberec a okolí. K přeladění z kanálu 5D na nový kanál 5A dojde 1.6. 2023 v 14:00. Změna kanálu je nutná vzhledem k rušení z Německa. Posluchači musí přeladit svoje přijímače (funkce Scan nebo Autoscan),“ informoval úsek Správy a techniky Českého rozhlasu. V síti jsou dále k dispozici stanice Rádio Proglas, Rádio 7, ZUN a rádio DAB Top 40.

Jak ke kolizi došlo? Německá strana již pro všechny své multiplexy využívá finální kmitočtové příděly, což platí i pro síť Antenne Deutschland, která byla spuštěna z Löbau oficiálně 1. června. Díky tomu došlo k zarušení programové nabídky TELEKO DAB na Liberecku, neboť vysílač Vratislavice byl ČTÚ udělen formou individuálního oprávnění (tzv. IO). Podobné problémy už by měly být do budoucna minulostí, a to ve chvíli, kdy regulátor udělí operátorům příděly s definitivními parametry.

autor: lukpo
Spustit audio

Související