Celoplošný rakouský DAB+ multiplex odstartuje 28. května, dočká se ho také jih Čech

14. leden 2019

Do září příštího roku pokryje nová síť signálem digitálního rádia 85 % populace. Multiplex obsahuje výhradně privátní rádia, veřejnoprávní rozhlas rozvoj DAB+ bojkotuje.

28. května letošního roku odstartuje v prvních rakouských oblastech vysílání celoplošného multiplexu DAB+, který pokryje signálem do září příštího roku 85 procent populace. V plánu spouštění jednotlivých lokalit došlo k pozitivním změnám, jež nakonec budou znamenat brzké finální pokrytí. Původní termín spouštění 4. dubna se pouze o několik týdnů posunul. V pátek o tom informoval portál Infosat.de, kterého o změnách referoval Matthias Gerwinat, výkonný ředitel Digitalradio Öesterreich.

První aglomerací, kde bude spuštěn 28. května signál, je pochopitelně Vídeň. Zde bude zajišťovat pokrytí stávající vysílač DC Tower, který doplní Kahlenberg a Liesing. Multiplex bude fungovat na kanálu 5D, takže se zájemci o dálkový příjem musí připravit ve vzdálenějších lokalitách na kolizi s operátorem Teleko z východočeské Černé hory. Na 28. května letošního roku dáváme také do pozornosti vysílač Linz – Lichtenberg (kanál 6D) s velmi nadějným výkonem 10 kW. Další technické parametry jsou zveřejněny zde.

autor: lukpo
Spustit audio

Související