Ceny za kmitočtové příděly pro komerční DAB+ sítě jsou vysoké, shodli se operátoři

12. říjen 2022

Česká republika by v příštím roce měla v ideálním případě zažít revoluci na poli digitálního vysílání DAB+. Po Českém rozhlasu by měli mí možnost rozvoje technologie na poli celoplošných i regionálních sítí také komerční operátoři. Ti ale dali nahlas svou nespokojenost s výší cen, kterou by měly za kmitočtové příděly zaplatit.

„Překvapilo nás toho víc, zejména cenové podmínky aukce ve chvíli, kdy tu v DAB+ vlastně skoro nikdo nechce vysílat a všichni stávající provozovatelé DAB+ sítí se snaží vší silou rádiím umožnit takové podmínky, aby do DAB+ šly a aby se objevily i nové projekty,“ uvedl pro Televizníweb Miroslav Pýcha stojící za pražskou a středočeskou sítí COLOR DAB+. Cena za celoplošný mux vyjde na téměř 10 milionů, regionální pak minimálně na 150 tisíc.

Provozní ředitel společnosti RTI cz Roman Kropáček přirovnal aktuální podmínky tendru k tomu, jak se Český telekomunikační úřad stavěl k DAB+ již více než pět let nazpět. Další operátor reagující anonymně na podmínky tendru si pokládá otázku, jak došel regulátor k cenové politice za jednotlivé sítě: „Proč jsou některé regiony „dražší“ nežli jiné, (…) když např. reklama v médiích v těchto oblastech je mnohem levnější než v „bohatších“ městech.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související