Český telekomunikační úřad zanesl do dokumentu pro využití III. pásma připomínky operátorů

31. srpen 2022

Telekomunikační regulátor dnes na svých webových stránkách zveřejnil novou verzi dokumentu, která se týká využití kmitočtových rozsahů, v nichž mimo jiné funguje i digitální rozhlas DAB+. Čistá verze dokumentu má dvacet stran a nabývá platnosti přesně za měsíc, v sobotu 1. října. Zájemci si mohou udělat mimo jiné představu o rozdělení kmitočtových bloků.

Skupinová přidělení pro digitální rozhlasové vysílání DAB+

Pro posluchače Českého rozhlasu se nic nemění. I tato verze dokumentu pochopitelně potvrzuje přidělení kmitočtových bloků na kanálech 12C a 12C pro multiplex ČRo DAB+, tedy regiony Čechy a Morava. „V pásmu 174–230 MHz je rozvíjeno výhradně zemské digitální rozhlasové vysílání. Úřad předpokládá vznik a rozvoj dalších sítí pokrývajících významnou část obyvatelstva,“ uvádí telekomunikační regulátor v dokumentu.

Rozdělení republiky z pohledu kmitočtů na jednotlivé regiony umožní komerčním stanicím přesně cílení reklamy, což by u celoplošného multiplexu nebylo možné. Vidíme to i v případě televizní digitalizace, kde jediným regionalizovatelným multiplexem je DVB-T2 síť 24 operátora Digital Broadcasting. I tato firma již několikrát ústy svých zástupců medializovala, že se plánuje rozhlasové digitalizace v České republice zúčastnit.

autor: lukpo
Spustit audio

Související