Červené tlačítko HbbTV je pro německou ARD cestou ke zpřístupnění obsahu v Ultra HD

27. červenec 2022

Lineární vysílání, tedy klasická televizní distribuce, prozatím vysílání ve formátu UHD příliš nepřeje, už několik let však posiluje na poli online distribuce. Videotéky Netflix, Disney+ nebo Amazon Prime Video nabízejí 4K rozlišení jako standard. Touto cestou půjde i německá veřejnoprávní televize ARD ve spojení s technologií HbbTV.

„Neočekáváme, že dojde k úplnému přechodu na formátu Ultra HD, jako tomu bylo z SD na HD. Žánrů je mnoho a obrazový rozdíl není pro diváky tak velký. Z našeho pohledu není použití vysokých datových toků a výrobních nákladů pro všechny naše produkce smysluplné,“ uvedl v rozhovoru pro portál Digitalfernsehen výrobní ředitel severoněmecké televize NDR Sascha Molina. Cesta prostřednictvím HbbTV je naprosto logickou volbou.

Podle Moliny přijde na řadu určitě i satelitní distribuce UHD signálu ARD, manažer ji ovšem nevidí v krátkodobém horizontu, ale vzdálenější budoucnosti, pokud vůbec nastane. „Obsah pro plnohodnotný program v Ultra HD rozlišení stále chybí. Na internetu je pro nás jednodušší vytvořit kombinaci UHD/HDR (vysoký dynamický rozsah, pozn. red.) a HD/SDR (klasický formát),“ konstatoval výrobní ředitel NDR. První 4K produkce přišla na řadu letos.

autor: lukpo
Spustit audio

Související