Červené tlačítko ve verzi HbbTV 2.0.3 odstraní některé funkce, vsadí jen na ty, které se osvědčily

28. říjen 2020

Odstraněno bude mimo jiné propojení technologie HbbTV s prostředím placené televize prostřednictvím rozhraní CI+ nebo podpora teletextových titulků u nelineárního obsahu.

Asociace HbbTV, která se podílí na vývoji stejnojmenné technologie pro chytré televizory a vybrané set-top boxy, představila včera, v úterý 27. října, oficiálně novou verzi s označením 2.0.3. Na základě dosavadních zkušeností od partnerů po celém světě dojde k odstranění některých funkcí, které nenašly doposud uplatnění. Jedná se mimo jiné o propojení technologie HbbTV s prostředím placené televize prostřednictvím rozhraní CI+ nebo podpora teletextových titulků u nelineárního obsahu. Detailní popis je k dispozici v tomto dokumentu.

Důraz ve verzi HbbTV 2.0.3 je nadále kladen na ochranu obsahu prostřednictvím DRM. Tuto funkci používají i některé softwarové přehrávače v počítačích, disky apod. Vincent Grivet, předseda asociace HbbTV, uvedl, že specifikace je nyní plně vyspělá, protože ve velkém měřítku staví na zkušenostech z reálného provozu. Trh podle jeho slov ukázal, co se u technologie jeví jako důležité a co naopak. Klíčem k úspěchu HbbTV je proto udržovat pouze ty součásti, které najdou své uplatnění. Komerční nasazení lze očekávat od roku 2022.

autor: lukpo
Spustit audio

Související