České Radiokomunikace začaly šířit ze sedmi nových DVB-T vysílačů Óčko Expres a Óčko Black

23. srpen 2022

V pondělí 22. srpna bylo do provozu uvedeno sedm nových vysílačů Regionální sítě 8, která funguje ve standardu DVB-T. Operátorem televizního multiplexu jsou České Radiokomunikace. Aktuálně jsou v nabídce podle informací portálu Digitální rádio šířený dvě stanice – Óčko Expres a Óčko Black. Konfigurace je stejná jako u pražské Regionální sítě 12.

Čtěte také

České Radiokomunikace otvírají v dalším ze svých televizních multiplexů prostor pro nové zákazníky. Operátor včera informoval podle informací naší redakce Český telekomunikační úřad o spuštění Regionální sítě 8 v sedmi nových lokalitách. Čtenáři portálu Digitální rádio potvrdili, že v tuto chvíli jsou k dispozici pouze stanice mediální skupiny Mafra, konkrétně Óčko Expres a Óčko Black. Nabídka tedy kopíruje Regionální síť 12 v Praze. 

Stanice Óčko Expres je šířena s kódováním H.264/AVC, Óčko Black v původním formátu MPEG-2. Stávající DVB-T2 přijímače připravené pro normu H.265/HEVC tedy zvládnou tento přenos signálu bez problémů. Óčko Expres a Óčko Black má i přes rozdílné kódování stejný poměr obrazu, respektive rozlišení, a to 720x576. Pro obě stanice skupiny Mafra jde takto o možnost dostat se k novým divákům, byť pokrytí sítě je z důvodu nižších výkonů omezené. 

Nově zprovozněné vysílače Regionální sítě 8

  • Olomouc – Radíkov (kanál 32, 1 kW)
  • Liberec – Krajský úřad Liberec (kanál 46, 310 Wattů)
  • Pardubice – město (kanál 38, 1 kW)
  • Plzeň – Krkavec (kanál 28, 1 kW)
  • Ústí nad Labem – Klíše (kanál 30, 500 Wattů)
  • Karlovy Vary – Tři Kříže (kanál 35, 200 Wattů)
  • Jihlava – Rudný (kanál 47, 1 kW)

Všechny vysílače mají horizontální polarizaci.

autor: lukpo
Spustit audio

Související