České Radiokomunikace nechaly odstřelit nevyužívané věže dlouhovlnného vysílače Topolná

28. červenec 2022

České radiokomunikace (ČRa) dnes nechaly zbourat nevyužívané věže vysílače u Topolné na Uherskohradišťsku. Na konci loňského roku ukončily po desítkách let jejich provoz. Pro dva 270 metrů vysoké stožáry v krajině mezi Uherským Hradištěm a Zlínem neměly ČRa využití, jejich údržba navíc byla nákladná. Do konce loňského roku zde šířil signál okruh Radiožurnál na frekvenci 270 kHz.

Čtěte také

"Mezi sedmou ráno a patnáctou odpoledne probíhají demoliční práce. Máme na to demoliční firmu, která je provádí. Jsou to odborníci. Postarají se o všechno. Sundají to a pak to odvezou k dalšímu zpracování," uvedla mluvčí Českých Radiokomunikací Anna Tůmová. Demolici stožárů podle ní operátor dlouhodobě připravoval.

"S úřady okolních obcí a starosty jsme jednali delší dobu. Takhle velká záležitost a demoliční práce tohoto charakteru se nedají udělat najednou. Už delší dobu to řešíme, potřebovali jsme veškerá povolení od příslušného stavebního úřadu, životního prostředí a dalších. Takže to není tak, že by to nevěděli," řekla Tůmová.

Vysílač v Topolné ukončil provoz loni na silvestra, kdy Český rozhlas kvůli finanční náročnosti definitivně přestal vysílat na středních a dlouhých vlnách. Právě pro AM vysílání stožáry sloužily. V provozu byly od 50. let minulého století a do svého zbourání byly 11. nejvyšší stavbou České republiky. Původně měl signál z vysílače pokrývat území tehdejšího Československa.

V minulosti bylo možné signál zachytit i v Číně, Japonsku, Indii nebo na Madagaskaru. Před ukončením provozu vysílače byl signál z Topolné po setmění, kdy se dlouhé vlny šíří nejlépe, zachytitelný ve velké části Evropy. Výraznou roli sehrál vysílač v srpnu 1968, kdy po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa jako jeden z posledních v zemi fungoval a šířil po republice i do zahraničí vysílání Československého rozhlasu.

autor: lukpo | zdroj: ČTK

Související