České Radiokomunikace pozastavují přechod na DVB-T2, diváci nemohou nakupovat přijímače

16. březen 2020

Operátor měl dnes ukončit vysílání multiplexu 2 s komerčními stanicemi Nova, Prima a Barrandov na Karlovarsku a Chebsku, od zítřka zde měl působit nový multiplex 22.

Manažeři Českých Radiokomunikace rozhodli o tom, že až do odvolání pozastavují přechod na pozemní digitální vysílání DVB-T2. Realizováno nebude plánované vypnutí DVB-T multiplexu 2 s komerčními kanály na vysílačích Jáchymov – Klínovec a Cheb – Zelená hora na kanálu 35, ani spuštění DVB-T2 multiplexu 22 na kanálu 38. Za rozhodnutím operátora stojí stávající nařízení české vlády v souvislosti s pandemií koronaviru, která postupuje Evropou. 

Od konce minulého týdne jsou uzavřené kamenné prodejny včetně poboček s elektronikou a diváci by si neměli kde pořídit televizory ani set-top boxy. Určitým řešením by sice byla možnost objednávky zboží on-line, ta by ale eliminovala zejména seniory, kteří nemají internet k dispozici. Do problematiky navíc vstupuje i úprava společných televizních antén v panelových domech apod. Řada anténářů v době pandemie odmítá zcela logicky navštěvovat lidi v jejich domácnostech. 

České Radiokomunikace provádějí vypínání jednotlivých vysílačů v souvislosti s Technickým plánem přechodu, který vznikl mimo jiné ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem a promlouvá do něj i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Pokud by se termíny významně změnily, musela by jednání probíhat také na úrovni ČTÚ a MPO. Pokud pandemie nepoleví, není vyloučeno, že by se mohl posunout i definitivní termín pro opuštění pásma 700 MHz, který byl stanoven na červen letošního roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související