Vše, co potřebujete vědět o přechodu na DVB-T2

11. únor 2020

Po řadě měsíců souběžného vysílání přechodových sítí DVB-T2 přichází nyní na řadu vypínání celoplošných sítí využívajících původního standardu DVB-T. Proč k přechodu dochází, co to znamená pro diváka, jaké kroky (ne)bude muset podniknout, aby nepřišel o příjem svých oblíbených televizních programů?

Proč se přechází na DVB-T2

Plán vypnutí celoplošných sítí DVB-T a zapnutí stejného počtu DVB-T2 sítí souvisí s opuštěním frekvenčního pásma 700 MHz ve prospěch systémů pro mobilní komunikaci. Při pokračování DVB-T by u některých vysílačů bylo obtížné, případně i nemožné s okolními státy zkoordinovat nové kmitočty mimo pásmo 700 MHz s takovými parametry, na které jsme zvyklí. Novější standard umožňuje prostřednictvím rozsáhlejších jednofrekvenčních sítí využít stejný frekvenční kanál na větším území a tím uspořit kmitočtové spektrum potřebné pro vysílací sítě celoplošných multiplexů.

Technologický přínos DVB-T2

Účinnější kanálové kódování a vyšší modulace datových nosných (256QAM) umožňuje v našich podmínkách DVB-T2 docílit navýšení datového toku multiplexu o přibližně polovinu ve srovnání s DVB-T. Významně efektivnější zdrojové kódování HEVC (H.265) si pro přenos Full HD obrazu vystačí s podobným datovým tokem, jaký potřeboval kolek MPEG2 pro obraz ve standardním rozlišení. U přenosu v SD rozlišení pak kodeku HEVC stačí méně než polovina datového toku nutného v MPEG-2.

Výzvy další generace systému pro TV vysílání

Technologickou ambicí přechodu na DVB-T2 je bezpochyby překlopení většiny programů do Full HD rozlišení. Komerční realitou pak zřejmě bude umístění většího počtu programů ve standardním rozlišení, případně „něčeno“ mezi Full HD a SD do celostátních privátních multiplexů na úkor některých regionálních sítí. U regionálních sítí přechod na DVB-T2 nepřináší úsporu kmitočtů, u čistě regionálního obsahu většinou nebude pro provozovatele ani navýšení dostupného datového toku dostatečným argumentem pro výměnu vysílací technologie.

Přechodové sítě

Signál televizního vysílání DVB-T2 je divákům k dispozici prostřednictvím přechodových sítí 11, 12 a 13 z většiny velkých vysílačů už od jara 2018. Přechodové sítě dávají divákům možnost vyzkoušet si příjem v novém standardu v předstihu před vypnutím systému DVB-T. Příjem DVB-T2 je již v tuto chvíli atraktivní zejména díky multiplexu České televize, který obsahuje všechny programy veřejné služby ve Full HD rozlišení. Názvy programů v přechodových sítích končí zkratkou „T2“. Pokud jste kupovali televizní přijímač nedávno, neváhejte jej znovu naladit a vyzkoušet přítomnost DVB-T2 programů.

Způsoby příjmu TV vysílání

Zemské vysílání je v České republice nejrozšířenějším způsobem příjmu televizních programů. Dalšími možnostmi je satelitní příjem, kabelová televize nebo IPTV. Jejich obchodní model vztahu operátora k provozovatelům televizních stanic i divákům a možnosti prémiových a specifických služeb jsou jiné než u zemského vysílání. Žádný operátor rozhodně nevysílá zdarma. Příjem zemského vysílání DVB-T2 (shodně jako u DVB-T) je ve srovnání s ostatními zmíněnými systémy technicky nejsnazší. Vyžaduje pouze napájení přijímače a vhodný anténní systém pro příjem požadovaných vysílačů. DVB-T2 se hodí i jako záloha výše uvedených systémů.

Výběr TV přijímače nebo set-top boxu

Pro možnost příjmu vysílání DVB-T2 je potřeba mít k dispozici televizní přijímač, set-top box nebo USB přijímač k PC určený pro tento systém. Podstatné také je, aby přijímač pracoval s kodekem HEVC/H.265. Způsobilost zvoleného přijímače nebo set-top boxu je možné ověřit na stránkách https://www.dvbt2overeno.cz/overeni.

Nový TV přijímač může nabídnout i nové funkce

Při výběru nového televizoru je vhodné vyjma uhlopříčky, ceny a spotřeby přemýšlet i o možnosti koupě přístroje vybaveného kabelovým nebo satelitním přijímačem (DVB-C, DVB-S2). Televizor „s operačním systémem“ a připojením k internetu může spolupracovat s řadou on-line služeb bez nutnosti cokoliv dalšího připojovat. U set-top boxů bývá možnost připojení audiosystému. Některé dražší set-top boxy podporují přístup k HbbTV i přehrávání on-line obsahu včetně příjmu streamů rozhlasového vysílání. Existuje i set-top box s možností příjmu DAB+.

Příjem vysílání DVB-T2 může znemožnit STA

Společná televizní anténa (STA) je obvyklým příslušenstvím většiny bytových domů. Laickému uživateli bytu/divákovi umožňuje příjem televizních programů na základě investice do účastnické šňůry propojující anténní zdířku televizoru a účastnickou zásuvku STA. Na účastnické zásuvce se mají vyskytovat signály televizních multiplexů s dostatečnou úrovní v dostatečné kvalitě zajištěné anténními systémy na střeše budovy a patřičnými aktivními prvky napájejícími kabelový rozvod po budově. U větších budov bývají aktivní prvky kanálově selektivní a tedy propustné pouze pro konkrétní nastavené kmitočty televizních kanálů. Vypínání DVB-T sítí a přelaďování přechodových sítí DVB-T2 na kmitočty finálních DVB-T2 sítí bude v některých případech znamenat nutnost zásahu do STA. Přeladění bude nutné tehdy, pokud se kmitočtové kanály finálních sítí budou lišit od kanálů původních DVB-T sítí i přechodových DVB-T2 sítí. U individuálních instalací antén například v rodinných domech se kanálová selektivita neuplatňuje a je velká pravděpodobnost bezchybného příjmu DVB-T2, pokud byl předtím bezproblémový příjem DVB-T.

Vypínání DVB-T v září a říjnu 2020

Více informací o jednotlivých lokalitách, kanálech DVB-T a DVB-T2 sítí, datech vypnutí a ladění přijímačů najdete v článku: Přechod na DVB-T2 pohledem na jednotlivé vysílací lokality, rádce pro ladění přijímačů

Související